Wat is suppen?
Suppen staat voor Stand Up Paddle (SUP). Het is een sport waarbij je op een soort surfboard staat en je voortbeweegt met een peddel over het water.

Wat betekent suppen? SUP staat voor Stand Up Paddle

Wat is suppen?

Suppen staat voor Stand Up Paddle (SUP). Het is een sport waarbij je op een soort surfboard staat en je voortbeweegt met een peddel over het water. In Nederland is het suppen razend populair geworden, zeker op de grachten, rivieren en meeren. Suppen is ook internationaal snel groeiend. Het is een sport die met elkaar of alleen kunt doen.

Het is geen nieuwe sport maar de laatste laten heeft suppen een enorme boost gekregen. Met name grote surf namen waren vaak te zien op een sup board. Het grote voordeel van suppen is dat golven niet essentieel zijn. De sport kan daarom ook in vlak water worden beoefend.

Wat heb je nodig voor suppen?

Voor het suppen heb je nodig: een SUP board (dit is geen surfboard) en een (lange) peddel. Je hebt maar één peddel nodig. Een SUP board heeft verschillende lengtes, de lengte is afhankelijk van je gewicht en lengte. De boards van Watersport Piushaven zijn geschikt voor alle lengtes en tot een gewicht van 130 kg.

Let ook op je kleding. SUP je in de zomer, dan heb je niet meer nodig dan een zwembroek of bikini. Is het juist kouder, geen nood. Suppen kan nog steeds, maar wees hierop voorbereid. Een wetsuit is essentieel in de winter maar een trui volstaat ook in de lente of herfst. Sneldrogende sportkleding is altijd goed.

Hoe moet je suppen?

De meest gestelde vraag bij ons: hoe kan ik het beste op een SUP board gaan staan? Het advies van ons: stap op het SUP board met je knieën en probeer vanuit daar te gaan staan. Zeker als het je eerste keer is, je moet namelijk feeling krijgen op het board en leren je evenwicht te bewaren.

Een goede houding helpt daarbij. Er zijn verschillende basistips, maar let bij de eerste keer suppen vooral op de balans en denk niet te veel aan de tips.

  • Plaats je voeten op je schouderlijn
  • Plaats je voeten recht op het SUP board, dus niet schuin
  • Plaats je voeten naast elkaar voor de beste balans
  • Schouders georiënteerd naar de voorkant van het SUP board
Back to top